***Install aftermarket head unit in MOST car WITHOUT removing factory amp*** - Rennlist - Porsche Discussion Forums

Go Back  Rennlist - Porsche Discussion Forums > Water Cooled Technical Discussion Areas > 996 Forum
Reload this Page > ***Install aftermarket head unit in MOST car WITHOUT removing factory amp***
Notices
996 Forum
Sponsored by: LN Engineering
Sponsored by: LN Engineering

***Install aftermarket head unit in MOST car WITHOUT removing factory amp***

Reply

Old 09-15-2016, 09:46 PM
  #1
Turbojamie
User
Thread Starter
 
Join Date: May 2015
Posts: 595
Default ***Install aftermarket head unit in MOST car WITHOUT removing factory amp***

Gentlemen years have gone by with NO solution to installing an aftermarket head unit into an 03+ Porsche without the need to remove the factory amp and add all kinds of aftermarket wiring, etc to make it work. Well NO MORE!!! I took a stab at trying this RCA to MOST fiber optic converter and it WORKS. Now you can install an aftermarket head unit into an 03+ 996 and retain the stock amp.

This is HUGE IMO and no one has done it that I know of so far.

I will edit this post as I am going to now remove the ipad and install a double din head unit for testing, as well as provide the link to purchase the box. It was $127.00 Canadian shipped to me and I had it in 3 days from Hong Kong. I did pay an additional $20 customs.

Turbojamie is offline  
Reply With Quote
Old 09-15-2016, 10:38 PM
  #2
JohnCA58
User
 
Join Date: Jun 2016
Location: Fair Oaks, CA
Posts: 207
Default

Great news
JohnCA58 is offline  
Reply With Quote
Old 09-15-2016, 11:32 PM
  #3
schundg
New User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Plano, Texas
Posts: 4
Default

Ahhhhhhh, just installed a pioneer double din along with a new amp ... never thought there would be a working solution to MOST.
schundg is offline  
Reply With Quote
Old 09-15-2016, 11:43 PM
  #4
Turbojamie
User
Thread Starter
 
Join Date: May 2015
Posts: 595
Default

Originally Posted by schundg View Post
Ahhhhhhh, just installed a pioneer double din along with a new amp ... never thought there would be a working solution to MOST.
Neither did I, personally I could not be more excited.
Turbojamie is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 12:17 AM
  #5
Rpompea
User
 
Rpompea's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 72
Default

Ditto,
Please share this magical unicorn of a device
Rpompea is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 12:53 AM
  #6
Turbojamie
User
Thread Starter
 
Join Date: May 2015
Posts: 595
Default

I'll post the link tomorrow from my laptop to the device it's so simple now to swap a deck!

Here is the other thread with the link to the box I have.

https://rennlist.com/forums/996-forum/949822-03-carrera-4-s-radio-upgrade-2.html
Turbojamie is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 08:04 AM
  #7
philooo
Addict
Rennlist Member
 
philooo's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,306
Default

this is hugeeee.... I have been waiting for this for...5 years ! my stock head unit days are counted
philooo is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 11:12 AM
  #8
b3freak
Addict
Rennlist Member
 
b3freak's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Gawga DAWG Country
Posts: 2,623
Default

Great work Jamie! Your willingness to go through the trouble of testing this devise has saved a lot work for all of us in the 996 community. Personally, I think the systems go bad because of the Becker HUs, but the speakers and amps are still good. Therefore, this little unit will make it possible to replace the radio and still keep the existing components. Awesome!

There is ONLY one problem... will someone want to purchase the box at $127 - $150 when there is a slight chance the Becker MOST based amp could be bad? I know you said something about a return, but sometimes, it's too costly to return something internationally.

Anyway, keep up the good work and let us know what head unit you use in the car.
b3freak is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 11:25 AM
  #9
b3freak
Addict
Rennlist Member
 
b3freak's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Gawga DAWG Country
Posts: 2,623
Default

Jamie, am I wrong here, but since the unit is essentially an analog to digital conversion box, you'll lose some control such as fading (front to rear). I assume you can still balance left and right since we're talking about stereo RCA output into this box, but fade control will not be possible, right?
b3freak is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 12:31 PM
  #10
Turbojamie
User
Thread Starter
 
Join Date: May 2015
Posts: 595
Default

Originally Posted by b3freak View Post
Jamie, am I wrong here, but since the unit is essentially an analog to digital conversion box, you'll lose some control such as fading (front to rear). I assume you can still balance left and right since we're talking about stereo RCA output into this box, but fade control will not be possible, right?
im going to say your right we likely have left and right balance but not likely fade. I won't know until I put a head unit in. At this point all I know is all 6 speakers work and sound better than they did stock with the big eq app I have on the iPad.
Turbojamie is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 02:32 PM
  #11
JohnCA58
User
 
Join Date: Jun 2016
Location: Fair Oaks, CA
Posts: 207
Default

I ordered a unit, I am going to try the unit with a Alpine 149 BT, going to go over to CAI and pick up his plug and play wiring kit and ask if he will just add my unit to piggy back onto his harness, no doubt there will not be any fading since there is only one set of RCA cables, it will be interesting to see how it works with the Alpine HU.
JohnCA58 is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 03:02 PM
  #12
llis
User
 
llis's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Colorado
Posts: 64
Default

This is wonderful. Thank you for experimenting and sharing the knowledge!
llis is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 03:31 PM
  #13
thebowl
User
 
thebowl's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: South Jersey
Posts: 151
Default

A really nice five channel power amp can be had for $350. Just sayin'
thebowl is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 03:36 PM
  #14
Turbojamie
User
Thread Starter
 
Join Date: May 2015
Posts: 595
Default

Originally Posted by thebowl View Post
A really nice five channel power amp can be had for $350. Just sayin'
plus power and ground wires, plus trigger wire, plus 3x rca cables. Plus having to modify the car...
Turbojamie is offline  
Reply With Quote
Old 09-16-2016, 04:29 PM
  #15
thebowl
User
 
thebowl's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: South Jersey
Posts: 151
Default

Originally Posted by Turbojamie View Post
plus power and ground wires, plus trigger wire, plus 3x rca cables. Plus having to modify the car...
Alpine makes a unit that fits with no mods required.
thebowl is offline  
Reply With Quote
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
boingolover
996 Forum
13
11-14-2017 12:42 PM
storch
997 Forum
1
07-11-2017 10:08 PM
philooo
996 Forum
12
04-19-2017 05:36 PM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -3. The time now is 08:07 AM.


Copyright ę 1998 - 2017 Rennlist.com We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: