Notices
997 Forum
Sponsored by:
Sponsored by:

another question about 1st gear?

 
Old 05-30-2011, 01:54 AM
  #1  
JLHendrix
Thread Starter
 
JLHendrix's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 147
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default another question about 1st gear?

I have an 07 C2 with 18k miles on it. I purchased it with 16k and the dealer replaced the throw out bearing and clutch under the CPO. So I have put 2k on it. Love the engine but really frustrated with first gear. I have driven manuals all of my adult life some of them 911s. Problem: from a dead stop after idle at a traffic light, I cannot get into first about 1 out of 10 times I stop. I am not talking about down shifiting or even a rolling stop. IN fact the car is easier to shift into first at a slight roll. The problem is more noticeable after the car is warm so I am thinking it is not a synchro issue. What is going on ? Dealer tech said it seemed normal. Is there a linkage or cable adjustment that might take care of this? Thanks, John
JLHendrix is offline  
Old 05-30-2011, 01:58 AM
  #2  
Vancouver-BC
User
 
Vancouver-BC's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 116
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I've got the same model and year of car with a few less miles. I run into the same problem, with a similar frequency as you stated. It is a bit unsettling, especially if you are at a busy intersection. With the clutch depressed, I find that if I go into second and then shift into first this helps. I remember reading another thread recently that discussed the same problem, and some people found double-clutching helped.
Vancouver-BC is offline  
Old 05-30-2011, 02:18 AM
  #3  
Zeus993
Super User
 
Zeus993's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Vancouver, BC, Canada
Posts: 4,674
Received 25 Likes on 13 Posts
Default

No problem with my 06. Seems to move into place ok. Have the dealer check it out.
Zeus993 is offline  
Old 05-30-2011, 02:20 AM
  #4  
GuyIncognito
Addict
Rennlist Member
 
GuyIncognito's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: FL
Posts: 2,986
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I've had this problem with both my 997s. the second-to-first trick works.

makes you anticipate lights a bit more, especially if you're at the front of the line.

annoying, but one of those "they all do that" things that most dealers won't help with.
GuyIncognito is offline  
Old 05-30-2011, 02:27 AM
  #5  
Vegas
User
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 46
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I don't have this problem with my C4, but did with my E46 M3. I would always put it into 3rd to clear the gate and then it would slip right into 1st.
Vegas is offline  
Old 05-30-2011, 06:09 AM
  #6  
jcnesq
Miserable Old Bastard
Rennlist Member

 
jcnesq's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 13,582
Received 6 Likes on 4 Posts
Default

I have experienced stickiness getting into 1st but never a real problem. The shifter CAN be adjusted, and maybe your's needs adjustment.
jcnesq is offline  
Old 05-30-2011, 07:48 AM
  #7  
gota911
Newbies Hospitality Director
Lifetime Rennlist
Member
 
gota911's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 18,088
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I the dealer can't/won't adjust the the shift cables, you could have them check and or replace the tranny fluid.
gota911 is offline  
Old 05-30-2011, 10:28 AM
  #8  
islandtrader
User
 
islandtrader's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 217
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I have the same issue in my 07 c2s with the factory short shifter kit. I just double clutch and it gets working, very annoying sometimes when you are at a light. I happens about once every couple of rides. I am assuming it is just a notchy clutch.
islandtrader is offline  
Old 05-30-2011, 11:39 AM
  #9  
cviles
Unique Title
Rennlist Member
 
cviles's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Houston, TX
Posts: 3,959
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Also have this problem with the SSK on my '07 C2S. It happens less for me than it seems to for others, but it does happen. Interestingly, my '05 987S, also with the Porsche SSK does not have this problem. It could be that my Boxster has 20K+ more miles than my Carrera and the problem loosens up with time.
cviles is offline  
Old 05-30-2011, 01:03 PM
  #10  
JLHendrix
Thread Starter
 
JLHendrix's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Dallas, TX
Posts: 147
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thanks for your responses. Most of this is oddly reassuring. I am still going to try to convince dealer to make a cable adjustment in hopes that I can improve it. After all many of us are often first to an intersection and want to be the first to leave as well. I cant really envision the early racing scenario of running on foot to the car with the key in the left hand only to lose those precious seconds trying to get the damned thing into gear
JLHendrix is offline  
Old 05-30-2011, 07:35 PM
  #11  
TomFromCT
User
 
TomFromCT's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Western CT
Posts: 122
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I have the same issue in my 07 C4 Cab with about 30,000 miles. But only when cold. Once everything is warmed up, 1st is no problem. I use the 2nd to 1st trick when necessary.
TomFromCT is offline  
Old 05-31-2011, 08:57 AM
  #12  
Kevin K
User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Rockville, Maryland
Posts: 176
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

2006 C2 cab - same issue. Now at almost 31K miles and it seems to happen much more rarely.

KJK
Kevin K is offline  
Old 05-31-2011, 01:02 PM
  #13  
Kuhan
User
 
Kuhan's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Houston, TX
Posts: 450
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I too have the same problem. I have now taken to putting it into 1st as I come to a stop at the lights (with the clutch in) and then popping it out again.
Kuhan is offline  
Old 05-31-2011, 05:57 PM
  #14  
Kevin K
User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Rockville, Maryland
Posts: 176
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Doesn't that (i.e. keeping it in first with the clutch disengaged) lead to excessive wear on the clutch or is that not the case anymore with the more modern manual tranny?

Kevin
Kevin K is offline  
Old 05-31-2011, 06:05 PM
  #15  
geof
Super User
 
geof's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Washington, DC
Posts: 2,170
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I've had the same issue and pretty much exactly as the OP stated- about 1/10 times from a stop- generally a red traffic light. I've also noticed that it sometimes occurs more often than others, but this could be just randomness. It is the sole flaw in what otherwise is a brilliant car.

The dealer tech has never "noticed it". It is not really a big deal, except that my warranty runs out in 2 months and I'd hate at my next dealer visit to hear "ohhhhh you notice how it is difficult getting into 1st gear? you need a new transmission!"
geof is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - About Us - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: