944 speedometer not working. - Rennlist Discussion Forums

Log In 


944 speedometer not working.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-24-2007, 01:31 AM   #1
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default 944 speedometer not working.

okey so i bought a 944 NA today for $200 buck's... it drives fine and all except the speedometer does not work! and then worked for a little bit and then stopped working again. so yes, any help or sudgestions? i do need my speedometer... thanks!
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 01:34 AM   #2
Yummybud924
Super User
 
Yummybud924's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Vancouver,BC
Posts: 2,854
Default

what year?

85.5 and pre 85.5 use different systems.

the 85.5 and up the spedometer sensor is on the transmission. sometimes when mine gets wet it stops working.
Yummybud924 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 02:13 AM   #3
Komradekozik
User
 
Komradekozik's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 105
Default

200 bucks lets see some pics
Komradekozik is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 03:29 AM   #4
Techno Duck
Addict
Rennlist Member
 
Techno Duck's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: San Diego, CA
Posts: 9,867
Default

The early cars (pre '85) have a cable which runs from the back of the gauge to the front left hub (assuming its an left hand drive car). The cables do break with age.
Techno Duck is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2007, 04:44 AM   #5
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default

okey, i am not familiar with this car but on the left fender just by the fuse box where it says he vehicle weight and all it says 1/85. so im guessing thats the year. and yes im going to post up some pics by tomorrow so i could get a better pic of it. honestly it is not bad for a $200 buck's it runs and drive's. and by the way i replaced the air filter this morning and i found some oil at the bottom of the air box (warm oil). thinking, how in the world would oil get there? i have no idea. and on this car it has DME so it says on the user manual. so yeah please educate me about this car and how in the world can i get that spedometer working. coz cop's around here dont seem to like porsche's, they tend to pull them over if they just went just a lil bit over the speed limit. and instead of paying for tickets i'd rather spend it on the car.
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2007, 11:30 AM   #6
V2Rocket
Rainman
Rennlist Member
 
V2Rocket's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Alta Loma, CA
Posts: 33,926
Default

if the fusebox is in the engine bay you have a later car. to be sure, does your dash look like:

Early:

Late:
V2Rocket is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2007, 07:36 PM   #7
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default

okey, so yes mine is a later car. and i went underneath the car and on the engine looking for a spedometer cable of some sort but i cant find it, the thing is i dont even know what im looking for and how the speed sensor looks like and what im supposed to be looking for. i was told that there are a couple of 944's at the junkyards and i might find what i need to get that spedometer working but i dont even know what i should get and what it looks like and where its located at. i tried looking for a repair manual at the local auto shops like auto zone and stuff and they dont have it... is there any way some one could give me a hint on where to start?
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2007, 08:34 PM   #8
JayVee
Addict
Rennlist Member
 
JayVee's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Massachusetts
Posts: 272
Default

Here's a place to buy speedometer impulse sensors. There's one for manual trannies and a different one for automatics. When my speedo/odometer stopped working I needed a new one of these. It's located on top of the driver's side of the tranny. There's a wire spring "C" clip that holds the connector on the sensor. When you remove this spring clip be careful it doesn't pop off and get lost. You'll need to raise the rear of the car on ramps or jackstands to be able to access this part of the tranny.

The parts are listed about halfway down this page:
http://www.pelicanparts.com/cgi-bin/...FILTER_944M=ON
JayVee is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 04:57 AM   #9
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default

thanks for the info. im going to check on that pretty soon. thanks!
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 03:52 PM   #10
Keithr726
Addict
Rennlist Member
 
Keithr726's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Napa Valley and Berkeley
Posts: 5,105
Default

Sometimes my new one sticks, if I tap on it it starts to work again.
Keithr726 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2007, 09:01 AM   #11
Hans
User
 
Hans's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Ams, NL
Posts: 1,205
Default

@ tee-jay: lucky you.....
You have PM
Hans is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2007, 05:04 AM   #12
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default

okey... i found the spedometer sensor and took it off then cleaned it.. and damn thing still dont work. my neighbor knows a guy that is parting out a 914 and an 88' 944. do you guys think the spedometer sensor on any of the two might fit?
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2007, 09:01 AM   #13
xsboost90
Now Cool
Rennlist Member
 
xsboost90's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: cincinnati,OH
Posts: 15,208
Default

the one from the 88 944 on the trans will work- 914's have cables....geez.
xsboost90 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2007, 03:09 PM   #14
tee-jay
User
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2007
Location: lemoore , CA
Posts: 11
Default

i have made out my mind and decided to do an engine swap from NA to TURBO. so other than the engine complete with the turbo charger and turbo manifold, ecu ( brain ). what else do i need? would i need the turbo ecu harness too and the clutch and bell housing from the turbo? or can i just take the turbo with the trubo manifold and pipes all the way to the cat and the ecu, fuel injectors and just bolt them on?
tee-jay is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2007, 04:53 PM   #15
35thSLP
User
 
35thSLP's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: The Colony, TX
Posts: 1,059
Default

you need everything from the torque tube forward, the harness, DME and KLR from the donor car. You will also need to upgrade the brakes and suspension if you want it to be a turbo car. Search is your friend on this one but it would be cheaper to sell your NA at a profit and buy a Turbo car. On the Speedo problem, It might be the gear in the tranny ( sits underneath the sensor you replaced) and make sure it is lubed up real good.
35thSLP is offline   Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Late Dash Speedometer Problems Edtay 924/931/944/951/968 Forum 1 08-22-2016 03:55 PM
Speedometer not registering Edtay 924/931/944/951/968 Forum 2 03-05-2016 11:01 PM
Speedometer Randomly Cuts Out mazdaverx7 924/931/944/951/968 Forum 5 05-07-2015 06:08 PM
1986 944 turbo speedometer not working 944TurboKid 944 Turbo and Turbo-S Forum 5 05-12-2012 03:23 AM


Tags
1986, 924s, 944, a6, audi, doesnt, gear, inop, odometer, porsche, speedo, speedometer, speedometerodometer, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -3. The time now is 07:20 PM.


Copyright ę 1998 - 2015 Rennlist.com