Rennlist Discussion Forums   classifieds | membership | rennlist | photo album    
sponsors | upload photo | chat    
 
Go Back   Rennlist Discussion Forums > Water Cooled Technical Discussion Areas > 924/931/944/951/968 Forum
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-26-2006, 01:36 AM   #1
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default what does a bad water pump sound like?

my car just came out of storage... its making a sound almost like what the power steering pump makes when theres air in the system... except i dont have power steering. it gets higher with the rpm so its deffenitly engine related....


just kind of a waaaaaaaaaa sound

i think i have been driving the last 20k miles with my timing belt too tight because it STILL whines like a friggin supercharger.

what shoudl i expect form a bad waterpump? obviously its going to keep mumping coolant until it absolutely stops right? which will also probly make my timing belt get real real hot until it breaks im guessing.
To remove this ad, register today or login if you already are registered!

Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 01:24 PM   #2
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default

help
Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 01:43 PM   #3
Phi1720
Addict
Rennlist Member
 
Phi1720's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Apex, NC
Posts: 661
Default

There is a hole on the side of your water pump called a weep hole. When the pump goes bad it will start pushing some coolant out of the hole when the car is on. If there is coolant coming out of the hole, your pump is bad.

Hope this helps.
_______________
-Scott
85.5 944
96 Mazda Miata
Phi1720 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 01:46 PM   #4
Travis - sflraver
Site Sponsor
Lifetime Rennlist
Member
 
Travis - sflraver's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: A great big building in the woods, FL.
Posts: 6,453
rennbay
Default

A bad pump sounds like.. (!$@%#&!!*&)

__________________
Rennbay, inc. - Ball Joints - Lighting - Power Steering - Brakes

Rennbay, inc. 888-739-7839
Travis - sflraver is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 01:48 PM   #5
Phi1720
Addict
Rennlist Member
 
Phi1720's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Apex, NC
Posts: 661
Default

Forgot to add the noise part. But what Travis said^^^^^^ in addition to the leak...

__________________
-Scott
85.5 944
96 Mazda Miata
Phi1720 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 03:07 PM   #6
Dr.Porsche
Addict
Rennlist Member
 
Dr.Porsche's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago
Posts: 672
Default

"Weep-hole"....that's anti-date!
__________________
'87 944S
2001 SLK 320
Dr.Porsche is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 03:14 PM   #7
Z-man
Super User
 
Z-man's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: North NJ, USA
Posts: 10,166
Default

If the impeller inside the H2O pump spins off its rod, it makes no noise, and the weep hole stays dry, and there's no leaking of coolant anywhere.

How do I know this? Happened to me a few years back - at Watkins Glen, 4 hours away from home. I did make it home, and only over-heated the car once. (It was a cool October night) Believe it or not, the coolant circulates on its own even without an H2O pump. (Something called thermo-circulaton ??). However, this circulation is not enough to keep the motor cool.

If you think your H2O pump is leaking, you can pressure test the system - if the pressure holds, you're not leaking!

Also: how's the temp guage in the car? Higher than normal?

-Z-man.
Z-man is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 04:31 PM   #8
bloodraven
Super User
 
bloodraven's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Orfordville, WI
Posts: 4,202
Default

A bad water pump sounds like money being sucked out of your wallet...

just kidding...its not that bad, just do a pressure test and see how it goes
bloodraven is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 05:45 PM   #9
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default

alright, the temp isnt bad... just slightly above being right in the middle. but i think its a little high because i put the needle on wrong when i took the gauges apart.

so if it turns out to not be the water pump what else should i be checking out... I havent exactly tried to get in there with a stethescope or anything but its coming from the front of the engine somewhere from what i could tell by ear. i know its not the power steering pump because i dont have one... and its not the steering rack because it happens when im sitting still...

does the idle control make any kind of noise? its all vacuum controlled isnt it? my idle is off a little... usualy sits around 1400 to 1500
Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 05:47 PM   #10
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default

the water pump is new too, it was replaced about 15k miles ago. not BRAND new but newish... but i've been running my belts tight the whole time...

also, its probly not related but if i drive my car (even just a quick trip aroudn the block) my skin and my clothes will smell like gas/exhaust/oil type of smell. its really anoying. I think it might have something to do with the tail lights not having any sealer on them and me always having ym windws open... so the taillights are actually kind of sucking my exhaust right into the car.
Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2006, 11:06 PM   #11
Granite 944
Addict
Rennlist Member

 
Granite 944's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Granite Falls, Washington
Posts: 1,637
Send a message via AIM to Granite 944 Send a message via MSN to Granite 944
Default

Quote:
Originally Posted by Cass944
help

Take it to someone who is much better at diagnosing and describing "problem" than.........."just kind of a waaaaaaaaaa sound".

Thats something my wife would say.

Gas smells, tail light seals........probably not related? You need some professional help.

I had an aquaintance some years back, who's solution to new and aquired noises in his car, was to just add another speaker to the stereo system. Last I heard, that particular car had over a dozen speakers in it. GREAT sound system............I suppose.
Granite 944 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 04:17 AM   #12
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default

well i dont mean to put myself on a pedistal or anything... but i am far from new to these engines. I've done complete overhauls, complete builds... tranny jobs... ive always done my belts on my own and tensioned them by feel.

i swear i have heard of the problem with the exhaust smell coming from the tail lights not being sealed before... but maybe that is just a bunch of stories...

hopefully i figure out what the sound is soon... like before it blows

I'll bust out the video camera and let you guys take a listen.
Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 04:59 AM   #13
Daily944
Addict
Rennlist Member
 
Daily944's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: OC, Ca & Phx, Az
Posts: 452
Send a message via MSN to Daily944
Default

You will get exhaust fumes in the car if the hatch pins aren't lined up just right, or if the seal is dead. I would think it is coming from the hatch long before the tail lights.

I had this problem.. it really only happened when the windows were down, if they were up and the a/c was running i didn't get the free high on the road home from work
Daily944 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2006, 04:05 PM   #14
Cass944
Super User
 
Cass944's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: kenosha WI
Posts: 3,227
Send a message via AIM to Cass944
Default

that could be it too... i did notice that it doesnt seal completely because i need to adjust the pins... ill try it tonight
Cass944 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2006, 12:33 PM   #15
dhc4tjt
New User
 
dhc4tjt's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Perth Western Australia
Posts: 2
Default

Squeaking / squealing noise heard at idle for last 1 week, not affected by turning on headlights - so maybe NOT alternator belt loose, I suspect. How to distinguish between water pump, cambelt idlers, or other belts? Advice appreciated urgently. Thanks, DHC4tjt (87 n/a 944S)
dhc4tjt is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2006, 12:33 PM
Rennlist



Paid Advertisement
Reply

Tags
18t, 944, 968, bad, bearing, belt, breaks, failure, like, pump, sound, timing, ur, water, waterpump

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Forum Jump


All times are GMT -3. The time now is 01:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.1
Copyright ę 1998 - 2007 Rennlist.com

Advertise on Rennlist - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs